Ad hoc förlag – nytt förlag för filosofi startar i vår

Ad hoc förlag är namnet på det nya förlag som startar upp sin verksamhet nu i vår. Förlagets första titel kommer förhoppningsvis redan i april.

Det är en text av en av den moderna moralfilosofins superstjärnor, Derek Parfit. Närmare bestämt hans text ”Equality or Priority?” som översatts till svenska som ”Jämlikhet eller prioritet?” Det var från början en föreläsning som Parfit höll 1991.

Sedan dess har texten haft stort inflytande på diskussionen om jämlikhet som ett moraliskt problem, mycket tack vare Parfits sällsynt skarpa förmåga att renodla och klargöra olika ståndpunkter. Genom att vara extra uppmärksam på vad vi egentligen menar, och borde mena, med våra moraliska påståenden lyckades han klargöra en mängd misstag i våra resonemang.

Texten är full av originella infallsvinklar på etablerade frågor. Ur de inledande distinktionerna framträder, som Parfit uttrycker det, en distinkt uppfattning, som inte är egalitär. En uppfattning som inte bygger på tanken att jämlikhet i sig har värde. Han benämner den prioritetsföreställningen.
Frågan är vad vi menar med jämlikhet, och framför allt om vi bör värdera jämlikhet, och i så fall hur. Parfit undrar: är det inte viktigare att bistå dem som har det sämst i stället för att bry sig så mycket om skillnader mellan människor?

Här är förlagets webbplats där du kan läsa mer och lägga din beställning

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s